Potwierdź
swój wiek

Ups, musisz
skończyć 18 lat

Podaj swoją datę urodzenia:

Dzień
Miesiąc
Rok

Przeczytaj dlaczego to ważne
abyś miał / miała 18 lat
zanim sięgniesz po alkohol:

Komunikaty prasowe

8 września 2023

Kampania Trzymaj Pion w nowej odsłonie

Wieża chłodnicza do schładzania pobieranej wody przy produkcji piwa w Arcyksiążęcym Browarze Żywiec została nagrodzona w tegorocznej edycji konkursu Ekoinwestor.

Proces chłodzenia podczas produkcji piwa, zużywa około 25% całej energii elektrycznej potrzebnej w browarze.  Celem inwestycji było obniżenie zużycia energii chłodniczej potrzebnej do schłodzenia wody pobieranej z rzeki na potrzeby produkcyjne. Wieża do schładzania pobieranej wody wraz z instalacją zasilającą została zaprojektowana tak aby wykorzystać siłę grawitacji wody, która napływa do stacji uzdatniania wody z ujęcia powierzchniowego, znajdującego się około 12m powyżej zasilania stacji. Wysokość konstrukcji, na której usytuowana jest wieża jest tak zaprojektowana, aby przy maksymalnym otwarciu zaworu płynęło przez nią jak najwięcej wody.

Wybierając dostawcę urządzenia musieliśmy dostosować je do wymagań PZH wykonując badania migracji materiałowej, każdego najmniejszego materiału, który mógł mieć potencjalny kontakt z wodą. Po szeregu prób i badaniach prowadzonych przez niezależną zewnętrzną akredytowaną jednostkę laboratoryjną uzyskaliśmy atest higieniczny nr B-BK-60212-0373/21.

– mówi Paweł Bernatek, Dyrektor Browaru w Żywcu.

Po montażu wieży i wstępnych testach zostały wykonane pomiary emisji hałasu. Po analizie wyników należało dostosować ją do wymagań akustycznych, aby mieszkańcy okolicznego osiedla nie odczuli zmiany. Został zaprojektowany tłumik na wlocie powietrza do wieży na podstawie przeprowadzonych badań akustycznych.

Efekty

  • Dzięki wdrożonemu rozwiązaniu podniesiono efektywność energetyczną instalacji chłodniczej o 3%.
  • Zwiększenie efektywności instalacji chłodniczej spowodowało obniżenie kosztów zużycia energii elektrycznej o 0,04 kWh w przeliczeniu na 1 hektolitr wyprodukowanego piwa na rok, co przyniosło łączną oszczędność około 140 tys. PLN/rok.
  • Koszt schłodzenia wody w wieży chłodniczej jest 15- krotnie mniejszy niż w zakładowej instalacji chłodniczej (wypełnionej amoniakiem).
  • Realizacja inwestycji wpisuje się w działania Grupy Żywiec zmierzające do zwiększonej efektywności energetycznej przedsiębiorstwa oraz korzystania z zasobów odnawialnych.

O konkursie Ekoinwestor
Do konkursu zgłaszane są pro-środowiskowe inwestycje w przemyśle spożywczym. Konkurs odbywa się od 2016 roku. Jego celem jest wyróżnienie zakładów produkcyjnych, które w sposób szczególny dbają o ochronę środowiska i przyszłość kolejnych pokoleń. Zgłoszone projekty oceniają fachowcy, którzy biorą pod uwagę konkretne parametry takie jak wartość wdrożonej inwestycji [PLN], oszczędności energii [kWh/rok]; [GJ/rok], obniżenie emisji CO2 [ton/rok] (Mg/rok) czy obniżenie zużycia wody [m3/rok]. Przy ocenie istotne są również inne czynniki, takie jak innowacyjność rozwiązań czy rozwiązanie szczególnego problemu etc).

Schemat instalacji chłodniczej: