Pracownik Grupy Żywiec nawarzył piwa
– premiera Cieszyńskiego West Coast IPA

Piwo domowe wyłonione w Konkursie Piw Pracowniczych Grupy Żywiec po raz pierwszy w historii trafi do sklepów.

Pracownicy Grupy Żywiec co roku mają możliwość zgłoszenia swojego piwa uwarzonego w domu do Konkursu Piw Pracowniczych. Tegoroczna edycja konkursu okazała się jednak wyjątkowa – po raz pierwszy w historii nagrodą było wprowadzenie zwycięskiego piwa do sprzedaży. Wygranym okazał się Kamil Morawski. To jego West Coast IPA, uwarzona w Browarze Zamkowym Cieszyn, właśnie trafiła do sklepów.

Piwo warzone pasją

Zwycięzca konkursu na co dzień pracuje w dziale logistyki Grupy Żywiec i jak sam przyznaje, niewiele ma wspólnego z samym procesem warzenia piwa. Nie ukrywa jednak, że już na samym początku swojej pracy dla Grupy Żywiec zainteresował się tym, w jaki sposób powstaje piwo.

Najpierw szukałem informacji na ten temat w Internecie, to było mniej więcej 2 lata temu. Zamówiłem składniki, pożyczyłem od babci garnek
i tak zaczęła się moja przygoda domowego piwowara. Myślę, że jestem żywym dowodem na to, że warzenie piwa opiera się przede wszystkim na pasji. Wygranie tego konkursu to dla mnie nie tylko ogromna frajda, ale i okazja do nauki przy procesie warzenia mojego piwa w Browarze.

Kamil Morawski Zwycięzca konkursu piwnego

West Coast IPA, czyli klasyka piwnej rewolucji w niekonwencjonalnym wydaniu

Zwycięskie piwo to West Coast IPA, odmiana amerykańskiego India Pale Ale, które stanowi alternatywę dla tego rodzaju pozycji obecnych na polskim rynku. Dzięki dużej zawartości chmielu w jego smaku od razu wyczuwa się mocną goryczkę. Co charakterystyczne, jest ono jasne i wytrawne. Akcent smakowy został w sposób zdecydowany przeniesiony na chmiele, redukując tym samym rolę części słodowej. Całość dopełnia wyraźny słodki aromat tropikalnych owoców — marakui, mango
i brzoskwini. West Coast IPA to powiew świeżości, odwołujący się do amerykańskiej tradycji
w rzemieślniczej formie, którą zapewniła oryginalna receptura Kamila Morawskiego i jej perfekcyjne zastosowanie przez piwowarów z Browaru Zamkowego w Cieszynie.


Nowości Browaru Zamkowego Cieszyn

Cieszyńskie West Coast IPA to nie jedyna nowość z Browaru Zamkowego
w ostatnim czasie. 5 grudnia mieliśmy okazję próbować premierowego Grand Championa 2015 —
Red Roeselare Ale, piwa w stylu kwaśnych flandryjskich Ale. W aktualnym portfolio browaru, oprócz wymienionych nowości, znajduje się jeszcze siedem innych rodzajów piwa: Sezonowe, Stout, Lager, Pszeniczne, Mastne, Porter oraz Double IPA. Browar Zamkowy Cieszyn, poza wymienionym wcześniej Konkursem Piw Pracowniczych i Grand Championem, jest również zaangażowany w organizację Brackiej Jesieni, corocznej imprezy dla miłośników piwa. Przy pomocy takich aktywności Browar Zamkowy Cieszyn oraz Grupa Żywiec wspólnie przyczyniają się do krzewienia kultury piwnej
w Polsce.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dot. prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach Twojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

PODAJ ROK URODZENIA

Grupa Żywiec to odpowiedzialny producent piwa. Nasza strona dostępna jest tylko dla osób pełnoletnich.