Skąd bierzemy nasze składniki? Odpowiedź jest prosta: od sprawdzonych, polskich dostawców. W browarach Grupy Żywiec ponad 90% składników zakupionych jest właśnie u polskich przedsiębiorców.
Nasze piwa znane są na całym świecie, dlatego są nie tylko wizytówką polskich browarników, ale także wspierają polskie rolnictwo. Na przykład chmiel, będący nieodłącznym składnikiem naszych piwnych trunków, aż w 95 procentach pochodzi z polskich upraw.
Dlatego stawiamy na polskich dostawców, a nasza współpraca pozwala im się rozwijać. Tylko w 2016 roku dokonaliśmy zakupów na kwotę blisko 1,4 mld zł, w większości realizując zamówienia u lokalnych producentów i podwykonawców.
W procesie pozyskiwania surowców przykładamy dużą wagę, aby działo się to w sposób zrównoważony, w zgodzie z filarami naszej strategii zrównoważonego rozwoju „Warzymy Lepszy Świat”. Uprawianie roślin w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku jest kluczowe dla utrzymania wysokiej jakości produktów, z których powstaje piwo, takich jak chmiel czy słód. Grupa Żywiec jest jednym z założycieli Stowarzyszenia ASAP, co może świadczyć o tym, jak duże znaczenie przywiązują nowoczesne firmy piwowarskie do jakości swoich produktów – podkreślił Dariusz Rutkowski z Polskiego Stowarzyszenia Rolnictwa Zrównoważonego ASAP, którego celem jest promocja zrównoważonego rolnictwa i zwiększanie bioróżnorodności upraw.
Chociaż chmiel wbrew stereotypom głównym składnikiem piwa, to właśnie on nadaje piwu charakterystycznego smaku. No właśnie, on czy raczej ona? Chmiel jest bowiem rośliną, której kwiatostany męskie i żeńskie znajdują się na dwóch osobnych roślinach, a do chmielenia piwa wykorzystuje się jedynie te intensywnie pachnące, światłolubne i wymagające szczególnej troski w uprawie, kwiatostany żeńskie.