Piwo, które warzy informatyk

Stereotypy na temat pracowników działu IT są powszechnie znane. I tak jak to bywa ze stereotypami, w znacznej większości nie mają one wiele wspólnego z rzeczywistością. Sprawa ma się podobnie w przypadku Wojciecha Purola, specjalisty ds. wsparcia aplikacji mobilnych w dziale IT Grupy Żywiec, który okazał się zwycięzcą ostatniego Konkursu Piw Pracowniczych. Jego Foreign Extra Stout to dowód na to, że ze spotkania offline’u z onlinem musi wyjść coś naprawdę dobrego

Zacznijmy jednak od początku, skąd u człowieka z IT taka pasja do piwa? Otóż wszystko zaczęło się o starej irlandzkiej receptury. – Po tym jak ją odnalazłem, postanowiłem spróbować ją odszyfrować, co nie było wcale takie łatwe, ponieważ została zapisana w gwarze irlandzkiej. Z pomocą przyszła mi nauczycielka angielskiego, wspólnie z którą udało mi się przetłumaczyć przepis. Właśnie na bazie tej starej receptury wygrałem swój pierwszy Konkurs Piw Pracowniczych w 2012 r. – mówi Wojciech Purol.

 

Zwycięstwo okazało się najlepszą zachętą do dalszych piwowarskich eksperymentów. Od tego czasu piwowar domowy wygrał łącznie trzy Konkursy Piw Pracowniczych oraz dwukrotnie zajął trzecie miejsce w trakcie ogólnopolskich Birofiliów. – Od 2012 r. uwarzyłem już łącznie 78 warek. Żeby łatwiej było to sobie wyobrazić mogę powiedzieć, że to równowartość ok. 15 hektolitrów piwa, czyli mniej więcej 156 skrzynek.

 

Piwowarstwo to jego główna pasja i jak sam przyznaje, poświęca jej niemal wszystkie weekendy i dni wolne. Ubiegłoroczny zwycięzca większość inspiracji czerpie z internetu, gdzie można znaleźć wiele ciekawych receptur, jednak stara się korzystać z nich kreatywnie i modyfikować zgodnie ze swoim gustem. – Lubię czarną kawę i jej aromat, dlatego warzę przede wszystkim ciemne piwa.

 

Taki też jest jego zwycięski Foreign Extra Stout, który został doceniony przez jurorów Konkursu Piw Pracowniczych. – Jest to piwo górnej fermentacji, stout w trochę mocniejszej formie, co spowodowane jest przede wszystkim zawartością cukru. Co ciekawe, FES historycznie wysyłany był na egzotyczne rynki, przede wszystkim do kolonii brytyjskich, stąd początkowe nuty karmelowej słodowości ustępują wyraźnej goryczce.

 

Piwo FES Cieszyński według receptury Wojciecha Purola dostępne jest w dobrych sklepach z piwem na terenie całej Polski. Grupa Żywiec od lat wspiera rozwój piwowarstwa domowego wśród swoich pracowników. Pierwszy Konkurs Piw Pracowniczych odbył się w 2011 roku.

 

 

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w Polityka Prywatności.

PODAJ ROK URODZENIA

Grupa Żywiec to odpowiedzialny producent piwa. Nasza strona dostępna jest tylko dla osób pełnoletnich.