Grupa Żywiec laureatem konkursu Ekoinwestor 2017

Grupa Żywiec została laureatem drugiej edycji konkursu Ekoinwestor organizowanego przez magazyn branżowy AgroIndustry. Jury doceniło oryginalne i dotychczas niespotykane rozwiązanie zastosowane w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu, pozwalające na odzysk energii elektrycznej z procesu recyrkulacji ścieków. Trzy zwycięskie projekty zostały ogłoszone podczas Kongresu „Ekoinwestycje w Przemyśle Spożywczym”.

 

22 lutego w warszawskim hotelu Mercure odbył się kongres „Ekoinwestycje w Przemyśle Spożywczym”, gromadzący wiodących przedstawicieli sektora spożywczego. Wydarzenie było jednocześnie okazją do ogłoszenia wyników konkursu Ekoinwestor 2017, adresowanego do zakładów spożywczych aktywnie podejmujących działania na rzecz ochrony środowiska. Sztandarową misją konkursu objętego honorowym patronatem Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej jest podkreślenie wagi społecznej odpowiedzialności w sektorze spożywczym i popularyzowanie rozwiązań wpływających na ograniczenie negatywnych skutków powstających w procesie produkcji.  Nagrodzony za nieszablonowe rozwiązanie projekt Grupy Żywiec był jedną z dwudziestu nadesłanych propozycji proekologicznych.

 

Energooszczędne piwowarstwo

Zgłoszony do konkursu projekt odzysku energii elektrycznej z procesu recyrkulacji ścieków w beztlenowej oczyszczalni ścieków Browaru Arcyksiążęcego w Żywcu pozwala zakładowi na odzysk mocy chwilowej o wartości 2,6 kW, co w rocznym rozrachunku daje łączny zysk energii równy 22 MWh. To rozwiązanie jest jednym z elementów wdrażanej przez Grupę Żywiec strategii zrównoważonego rozwoju „Warzymy Lepszy Świat” mającej na celu ograniczanie do minimum szkodliwego wpływu na środowisko naturalne poprzez m. in. redukcję zużycia wody, energii czy emisji gazów cieplarnianych. Warto nadmienić też, że produkcja piwa w browarach Grupy Żywiec nie generuje żadnych odpadów, a ewentualne pozostałości są niemal całkowicie eksploatowane w rolnictwie, zgodnie z polityką tzw. gospodarki o obiegu zamkniętym.
Ekologiczna awangarda

To nie jedyne dokonania Grupy Żywiec w zakresie działań proekologicznych. Dzięki kompleksowemu działaniu na przestrzeni ostatnich lat firma ograniczyła emisje gazów cieplarnianych o ponad 45 proc. Browary Grupy Żywiec utrzymują się również w ścisłej czołówce Grupy HEINEKEN – dwa spośród pięciu polskich browarów znalazły się w pierwszej piątce zestawienia pod względem oszczędności wody w 2015 roku. Od 2008 roku udało się ograniczyć zużycie wody do produkcji 1 hl piwa aż o 5% – z 3 do 2,8 hl wody na 1 hl piwa. Grupa Żywiec ograniczyła także w istotny sposób zużycie energii – jej spadek od 2008 r. wyniósł aż 7 proc. Otrzymana w konkursie Ekoinwestor nagroda jest kolejnym potwierdzeniem, że podjęte przez spółkę działania w istotny sposób poprawiają efektywność energetyczną browarów Żywca oraz w znaczący sposób zmniejszają wpływ zakładów produkcyjnych firmy na środowisko.

Więcej informacji na temat proekologicznych działań Grupy Żywiec można znaleźć w Raporcie Wpływu Grupy Kapitałowej Żywiec.

Informujemy, iż w celu optymalizacji treści dostępnych w naszym serwisie, dostosowania ich do Państwa indywidualnych potrzeb korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu internetowego, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Czytaj więcej w Polityka Prywatności.

PODAJ ROK URODZENIA

Grupa Żywiec to odpowiedzialny producent piwa. Nasza strona dostępna jest tylko dla osób pełnoletnich.